ГоловнаНовини

07 червня 2019

ОБ'ЯВА

На цьогорічній виставці «АГРО-2019», в рамках ділових заходів 05.06.19 р. відбувся круглий стіл «Оновлені вимоги до зерна пшениці» під час проведення якого було презентовано оновлений стандарт на пшеницю, який набуває чинності 10.06.2019 року. Участь у круглому столі взяли представники від Мінагрополітики України, Держпродспоживслужби, наукових установ – інститутів НААН України та МОН України, спеціалісти елеваторів та хлібоприймальних підприємств, засобів масової інформації.

Круглий стіл відкрила заступник Міністра Мінагрополітики України – Ковальова О. В. З інформацією стосовно оновлення стандарту виступили: керівник робочої групи з розробки ДСТУ 3768:2019 „Пшениця. Технічні умови” – Кирпа М. Я.; керівник експертної групи з питань євроінтеграції Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Мінагрополітики України – Лозовицький О. С.; головний спеціаліст відділу організації та моніторингу аграрного ринку Департаменту стратегії та економічного розвитку Мінагрополітики України – Гомеля Т. Г.

Було зазначено, що новий національний стандарт розроблено з урахуванням фактичного стану зернового господарства України, перспектив його розвитку, вимог до зерна пшениці на внутрішньому та зовнішньому ринках. У ньому уточнено нормативні документи, що стосуються вимог щодо безпеки та охорони довкілля, визначення показників якості та методів контролювання. Зокрема там надано посилання на нормативи, правила, нові стандарти групи ДСТУ, міжнародні стандарти групи ISO та європейські EN.

Новий національний стандарт ДСТУ 3768:2019 „Пшениця. Технічні умови” стане ефективною платформою для вдосконалення сфер виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м’якої і твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.

Запрошуємо всіх придбати новий стандарт, розпочати його ознайомлення та здійснити ряд заходів щодо впровадження нових методів визначення якості зерна пшениці. Придбати ДСТУ 3768:2019 „Пшениця. Технічні умови” можна в Національному центрі стандартизації ДП „УкрНДНЦ” та в регіональних відділеннях центрів метрології і стандартизації.

Повернутися до списку