ГоловнаНовини

04 грудня 2020

ІНФОРМАЦІЯ

За даними регіонального ЦГМ в третій декаді листопада на Дніпропетровщині переважала дуже тепла, як для цієї пори року, з незначними опадами, погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу на 2–7 °С перевищували звичайну і знаходились у межах 3–8 °С тепла, лише на початку декади вони знижувались до 0–2 °С морозу, що було на 1–2 °С нижче за кліматичну норму.

Середня температура повітря за декаду виявилась на 1–2 °С вищою за середні багаторічні показники і становила по області 2,5–4,5 °С. Максимальна температура в найтепліші дні другої половини декади підвищувалась до 10–12 °С, а поверхня ґрунту прогрівалась до 12–16 °С. Мінімальна температура повітря в першій половині декади знижувалась до -4 °С, на поверхні ґрунту – до -6 °С.

Звітна декада виявилась на 3–4 °С теплішою за відповідну декаду минулого року.

Опади спостерігались переважно у вигляді дощу, на початку декади у вигляді мокрого снігу. Середня кількість опадів склала 2–10 мм або 15–70 % декадної норми.

21–23 листопада на переважній частині області тимчасово утримувався сніговий покрив висотою 0,5–4,2 см. На завершення декади сніговий покрив на полях був відсутній, а ґрунт талий.

Середня декадна відносна вологість повітря становила 84–87 %. В цілому, погодні умови третьої декади листопада були задовільними для перезимівлі озимих зернових культур.

Загалом, у листопаді переважала дуже тепла, з дефіцитом опадів погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу на 1–8 °С перевищували середню багаторічну норму або відповідали їй і знаходились в межах 2–10 °С тепла. Максимальна температура повітря в денні години на початку місяця досягала по області 12–15 °С.

Стійкий перехід середньодобової температури повітря через +5 °С у бік зниження, що в метеорології визначає завершення осінньої вегетації рослин озимих культур, відбувся по області 10–12 листопада, або на 8–10 діб раніше середніх багаторічних строків.

Середня температура повітря за листопад виявилась на 2–4 °С вищою за середню багаторічну і становила по області 3–5 °С тепла.

Незначні опади відмічались переважно у вигляді дощу та мряки. Середня кількість опадів за минулий місяць склала 19 мм або 47 % від кліматичної норми.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої (3 см) під час найбільшого похолодання не була нижчою 1–2 °С морозу. Розрахункові критичні температури вимерзання пшениці озимої на 30 листопада для середньозимостійких сортів у фазі кущіння рослин становили -14,4 °С, за наявності 3-х листків – -12,4 °С, у фазі сходів – -11,4 °С.

На початку грудня утримувалася помірна за температурним режимом з незначними опадами у вигляді дощу та снігу погода. Загрозливих агрометеорологічних явищ протягом звітного періоду, які могли б негативно вплинути на перезимівлю озимих зернових культур, не відмічалося.

Повернутися до списку