ГоловнаНовини

25 лютого 2021

ІНФОРМАЦІЯ

За даними регіонального ЦГМ в другій декаді лютого на Дніпропетровщині переважала аномально холодна, з небезпечними метеорологічними явищами (туманом, сильним вітром, хуртовиною, ожеледдю, ожеледицею) погода. 11 лютого метеостанцією Лошкарівка було зафіксовано небезпечне метеорологічне явище (НМЯ) І рівня – гроза.

Середньодобові температури повітря в більшості часу були нижчі за кліматичну норму на 4–12 °С і варіювали від -8 до -16 °С. Лише на початку декади температурні показники перевищували норму на 3–9 °С. Максимальна температура повітря на початку декади підвищувалась по області до +10 °С, поверхня ґрунту прогрівалася в цей час до +13 °С. Мінімальна температура повітря в найхолоднішу ніч (20 лютого) знижувалась до -20 °С, у західних районах – до -22 °С, а поверхня ґрунту (або снігу) охолоджувалась до -23 °С.

Середня декадна температура повітря виявилась нижчою за середньо багаторічну норму на 3–5 °С і знаходилася в межах від -7 до -9 °С.

Звітна декада виявилась холоднішою за відповідну декаду минулого року на 9–11 °С.

Опади відмічалися впродовж 3–8 діб у вигляді дощу, льодяного дощу, мокрого снігу та снігу. Кількість опадів на переважній частині області склала 11–20 мм (70–125 % декадної норми), найменше опадів – 3–10 мм (20–65 % декадної норми) випало на сході та північному сході області.

13 лютого по області утворився сніговий покрив. Станом на 20 лютого його висота коливалась від 2 до 12 см. Глибина промерзання ґрунту на кінець декади дорівнювала 16–33 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) під час найбільшого похолодання знижувались до -8 °С і виявилась значно вищою за критичну температуру вимерзання рослин, яка за розрахунками агрометеорологів для середньозимостійких сортів пшениці озимої у фазі кущіння становила від - 14,5 до -16,6 °С, у фазі 3-го листка – від -12,5 до -14,6 °С , у фазі сходів – від - 11,5 до -13,6 °С.

Середня декадна відносна вологість повітря становила 74–80 %.

Максимальна швидкість вітру в окремі дні майже скрізь по області досягала небезпечних значень – 15–18 м/с.

Озимі культури перебували в стані зимового спокою, загрозливих явищ для перезимівлі зимуючих культур по території області не спостерігалося.

Враховуючи фактичні запаси продуктивної вологи в ґрунті на завершенні осіннього періоду, кількість опадів за зимовий період, довгостроковий прогноз погодних умов, а також приймаючи до уваги проведені агрометеорологічні розрахунки та досвід багаторічних спостережень свідчать, що кількість агрономічно цінної вологи в метровому шарі ґрунту під пшеницею озимою з початком весни на переважній території області будуть достатніми і становитимуть 140–160 мм і лише на сході – задовільними, а саме 115–120 мм.

Повернутися до списку