ГоловнаНовини

22 липня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

За даними Дніпропетровського РЦГМ на Дніпропетровщині в другій декаді липня переважала жарка погода, зі зливами, грозами, подекуди з градом і шквалами. Середньодобова температура повітря виявилась вищою за середню багаторічну на 1–3 оС і становила 25–26 оС.

Останній тиждень у формуванні урожаю кукурудзи був екстремальним з точки зору високих температур, істотного вичерпання запасів продуктивної вологи з ґрунту. Максимальна температура повітря в найтепліші дні другої декади місяця підвищувалась по області до 33–36 оС, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 59–67 оС. Мінімальна температура повітря та поверхні ґрунту в нічні години знижувалась до 18–20 оС. Середня відносна вологість повітря становила по області 28–39 %, впродовж 4 днів по області спостерігалось зниження її вдень до 30 % і нижче.

Зазначимо, що за температури повітря вище 30 оС у рослин кукурудзи починає уповільнюватися фотосинтез, гальмуються ростові процеси і знижується активність приросту біомаси, а при температурі повітря 36 оС – фотосинтез зовсім припиняється.

Атмосферні опади продовжували надходити і в другій декаді липня впродовж 1–2 діб, носили локальний, зливовий характер та розподілялися по області дуже нерівномірно. Кількість їх на переважній території дорівнювала 5– 10 мм, місцями на півночі і заході області – 11–35 мм.

Наявні ґрунтові вологозапаси під посівами кукурудзи в північних районах області здатні забезпечити нормальний ріст і розвиток рослин протягом 20–25 діб, а в південних – рівень врожаю культури стає все більш залежним від атмосферних опадів.

Моніторингове обстеження посівів і визначення фазового стану у рослин кукурудзи свідчать, що за надраннього строку сівби (середина другої декади квітня) у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп проходить стадія кінець молочної стиглості зерна, у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп – налив зерна та утворення зерна відповідно. За оптимального строку сівби (середина третьої декади квітня) – у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп настала стадія молочної стиглості зерна, у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп – утворення зерна та початок утворення зерна відповідно. За пізнього строку сівби (середина першої декади травня) – у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп – стадія початку наливу зерна, у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп – кінець запліднення (приймочки на качанах ще не сохнуть).

В генеративному розвитку кукурудза (посіви до 10 травня) завершає стадію запліднення, яка пройшла за достатньо сприятливих погодних умов і забезпечила повноцінну озерненість качана. Цвітіння волоті ранньостиглих форм за раннього строку сівби розпочалося 20–25 червня, а фізіологічно активні приймочки на качанах рослин кукурудзи на сьогоднішній день продовжують функціонувати лише на середньопізніх гібридах з ФАО вище 400 за пізнього строку сівби.

Оцінка морфобіологічного стану кукурудзи свідчить, що за надраннього строку сівби (середина другої декади квітня) рослини гібридів сформували висоту 231–320 см та мають по 10–15 шт. зелених листків на рослині за площі асиміляційної поверхні 4863–8170 см2/росл., за оптимального строку (середина третьої декади квітня) – сформували висоту рослин 238–325 см та мають по 11– 15 шт. зелених листків за їх площі 5261–7953 см2/росл., за пізнього строку сівби (середина першої декади травня) – відповідно 234–323 см та 12–16 шт. зелених листків на рослині за їх площі 5350–7782 см2/росл. (табл. 1).

Зазначимо, що у рослин гібридів кукурудзи всіх строків сівби відмічено біологічно обумовлене засихання 5−7 нижніх листків.

Інтенсивний ріст і розвиток кукурудзи внаслідок сприятливого вологозабезпечення сприяв формуванню фітоценотично стійких посівів кукурудзи з добре розвиненим листковим апаратом, що в цілому суттєво послаблювало зростання забур’яненості посівів. Внесення ґрунтових і страхових гербіцидів в оптимальні строки, на посівах де дозволяли погодні умови, забезпечило знищення до 85–90 % бур’янів і створило гарантії щодо усунення шкодочинності бур’янової рослинності з великими економічними втратами. Вегетаційний період 2021 р. переконливо довів обов’язковість використання в технології вирощування кукурудзи гербіцидів, оскільки в протилежному випадку, на посівах, де погодні або економічні чинники не дозволили їх застосувати, втрати врожаю зерна культури в цьому році можуть становити 1,8–2,5 т/га.

Враховуючи гідротермічні умови, фактичний стан гібридів кукурудзи всіх строків сівби на 21 липня 2021 року в більшості районів області можливо характеризувати як добрий.

Повернутися до списку