ГоловнаНовини

29 жовтня 2021

ІНФОРМАЦІЯ

Протягом більшої половини третьої декади жовтня продовжувала утримуватися переважно тепла та суха погода. За даними регіонального ЦГМ середньодобові температури повітря в більшості часу були на 4–7 °С вищими або близькими до норми і знаходилися в межах 5–14 °С, лише в останні 2 дні звітного періоду температурні показники на 2–3 °С були нижчими за норму і становили 3–4 °С тепла.

В другій половині декади мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалась до -2 °С, а на поверхні ґрунту та на висоті 2 см в цей час відмічались заморозки до -5 °С. Максимальна температура повітря в першій половині декади підвищувалась до 20 °С тепла, поверхня ґрунту нагрівалась до +34 °С.

Опади впродовж звітного періоду були відсутні. Середня відносна вологість повітря впродовж декади становила 68–72 %.

Проведене обстеження посівів пшениці озимої показало, що після непарових попередників стан озимини дуже різноманітний. За сівби пшениці озимої після соняшнику сходи майже повністю відсутні, що пояснюється дефіцитом продуктивних опадів, який зумовив нестачу необхідної вологи для проростання насіння та росту і розвитку рослин.

Також достатньо складний стан посівів відмічається і на полях пшениці озимої після стерньових попередників, де рослини знаходяться на різних етапах свого розвитку – від появи сходів до утворення 2–3 листків. На більшості полів відмічається т.з. «рябчик», де сходи утворили 65–75 % рослин.

Разом з тим, у задовільному стані знаходяться посіви після кращих попередників – чорного пару, гороху та ріпаку, де сівба пшениці озимої проводилася в ранні та в першій половині оптимальних строків (7–20 вересня). На таких полях рослини знаходяться у фазі кущіння, утворивши від 2 до 4 пагонів. За останню декаду збільшилась площа посівів пшениці озимої на якій отримано сходи за сівби в пізні строки – 5–7 жовтня.

Рослини пшениці озимої після кращих попередників знаходяться в задовільному морфологічному та фізіологічному стані, але внаслідок зниження температурних показників ростові та фізіологічні процеси уповільнилися, пластичні речовини витрачаються більш економно.

В цілому посіви озимих зернових культур знаходяться у доволі складному стані, що пояснюється перш за все тривалою відсутністю продуктивних опадів, значний недобір яких безумовно може негативно позначитися як на результатах перезимівлі рослин, так і на їх продуктивності в наступному році.

Повернутися до списку