ГоловнаНовини

15 вересня 2022

Відбулась Міжнародна наукова конференція «Від сорту до гібрида: селекція, насінництво, технологія» з нагоди 125-річчя

     У Державній установі Інститут зернових культур НААН, 15 вересня, відбулась Міжнародна наукова конференція «Від сорту до гібрида: селекція, насінництво, технологія» з нагоди 125-річчя від дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка ВАСГНІЛ БОРИСА ПАВЛОВИЧА СОКОЛОВА.
     Б.П.Соколов одночасно працював над створенням міжсортових і сортолінійних гібридів та синтезом міжлінійних. Ще в 30-ті роки була доведена висока продуктивність і технологічність простих міжлінійних гібридів, проте широкого попиту як в нашій країні, так ї за її межами, вони набули лише в 80-ті роки минулого сторіччя. За створення і впровадження у виробництво перших вітчизняних гібридів кукурудзи Первенєц і Успіх в 1955 р. одержав Державну премію СРСР.
     Вчений впроваджував у насінництво кукурудзи цитоплазматичну чоловічу стерильність. Це дало змогу значно підвищити якість і рентабельність галузі, а також значно скоротити трудові затрати, пов‘язані з обриванням волотей. За розробку методики використання ЦЧС і отримані практичні результати Б.П.Соколов і 5 інших провідних селекціонерів в 1963 р. одержали Ленінську премію і їм було присвоєно звання Лауреата Ленінської премії.
     Під керівництвом вченого створено значну кількість високоврожайних гібридів, в т.ч. ранньостиглий холодостійкий Дніпровський 247 МВ, районований в 62 областях СРСР. Широкого визнання також набули такі гібриди, як Дніпровський 320 МВ, Дніпровський 438 ТВ, Дніпровський 98 МВ, Дніпровський 90 ТВ, Дніпровський 310 МВ та ін.
     Результати багаторічних досліджень Б.П.Соколова висвітлені в 180 публікаціях. Найбільш важливими книгами є «Гибриды кукурузы» (1955), «Организация производства гибридных семян кукурузы» (1956), «Селекция и семеноводство гибридной кукурузы» (1956), «Стерильность в селекции и семеноводстве кукурузы» (1962), «Основы селекции и семеноводства гибридной кукурузы» (1968).
     Б.П.Соколов відомий і своєю педагогічною діяльністю. У довоєнні роки він упродовж кількох років очолював кафедру селекції і насінництва в Дніпропетровському сільськогосподарському інституті, а також читав курс лекцій в Дніпропетровському держуніверситеті. Школа селекціонерів і насінників, яку він створив, налічує 6 докторів та понад 30 кандидатів наук. Школа Бориса Павловича існує і розвивається досьогодні в особах учнів та їхніх послідовниках, що працюють у різних установах, закладах та країнах. Відбиток сформований українськими селекціонерами з кукурудзи вагомий внесок в удосконаленні генотипу потужної зернової культури, яка формує зерновий ринок в Україні, забезпечує надходження валюти та укріплює продовольчу безпеку країни. 

Посилання на Матеріали конференції 15-16 вересня - https://agrotimes.ua/agronomiya/yak-zmina-kyslotnosti-gruntiv-vplyvaye-na-dostupnist-pozhyvnyh-rechovyn/

 

Повернутися до списку